Steeds meer mensen zijn bewust bezig met hun gezondheid. Daarbij is de trend ontstaan om fit te worden. Hierbij kan sportvoeding je op de juiste weg helpen. Wil je weten wat sportvoeding is en wat het voor jou kan betekenen? Lees dan verder!

Wat is sportvoeding

Als we het over sportvoeding hebben dan bedoelen we de term die wordt gebruikt voor een eetpatroon. Hierbij wordt er rekening gehouden met de sportprestatie die geleverd moet worden. Je kunt bijvoorbeeld zeer intensief sporten of je kunt gematigd intensief sporten. Als je zeer intensief sport zul je meer voeding nodig hebben. Je kunt sportvoeding onderscheiden in geestelijke- en lichamelijke sportvoeding. In dit artikel zal ingegaan worden op de lichamelijke sportvoeding. Als we het dus over sportvoeding hebben dan wordt het eten bedoeld dat we eten om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Er wordt hierbij rekening gehouden met de inname van eiwitten, ijzer, vetstoffen en koolhydraten. 

Hoe werkt afslanken

De wereld van sportvoeding ontwikkeld zich en daarbij blijft het afslanken niet achterwege. Als je wilt afslanken dan zul je op je voeding moeten letten. Als je wilt afslanken dan zul je minder calorieën moeten binnenkrijgen dan je daarvoor deed. De gemiddelde calorieën inname voor de vrouw ligt rond de 2000 per dag en de gemiddelde calorieën inname voor de man ligt rond de 2600 per dag. Als je wilt afslanken dan zul je ongeveer 500 calorieën per dag minder moeten eten. 

Hoe helpt sportvoeding je bij afslanken

Door het nemen van sportvoeding kun je juiste macronutriënten tot je nemen. Hieronder vallen onder andere de eiwitten, koolhydraten en vetten. Je kunt specifieke sportvoeding kiezen waar minder vetten en koolhydraten in zitten, zodat je minder calorieën binnenkrijgt. Welke sportvoeding je kiest, hangt af van het doel dat je voor jezelf gesteld hebt, en hoe snel je dat doel wilt bereiken. Wil je 5 kilo per week afvallen dan zul je sportvoeding moeten nemen met heel weinig calorieën en weinig vetten. Als je 5 kilo per maand wilt afvallen dan kun je sportvoeding nemen waar weer meer calorieën en vetten inzitten.

Sneller afslanken

Als je voedingspatroon goed is dan zul je vanzelf afslanken. De volgende stap is om je levensstijl aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld letten op je slaap, je stress en hydratatie. Als je dit onder controle hebt dan zul je sneller afslanken. Dit komt, omdat je energieniveau dan hoger ligt dan normaal. Als laatste kun je denken aan eventuele supplementen. Zo kun je bijvoorbeeld L-carnitine en CLA nemen. Dit zorgt ervoor dat de vetverbranding capaciteiten geoptimaliseerd worden en je lichaam vet gebruikt als brandstofbron. Dit leidt vervolgens weer tot betere training prestaties. Ook zou je een pre-workout pakket kunnen nemen. Dit kun je nemen voordat je gaat sporten waardoor je tijdens het sporten meer energie hebt, waardoor je meer calorieën zult verbranden. Dat leidt vervolgens weer tot afslanken.