Wij raden onze cliënten altijd aan om eerst een arts te bezoeken om de klachten in beeld te krijgen. Wij stellen geen diagnoses! Een arts zal moeten onderzoeken of er een medische oorzaak is voor jouw klachten. Door de arts wordt een bepaalde behandeling voorgeschreven en wij begeleiden je door die behandeling in kleine, persoonlijke stapjes te verdelen en zo overzichtelijk en behapbaar te maken.

Graag verduidelijken wij onze werkwijze met enkele voorbeelden:
– Kind met overgewicht:
Ouders constateren dat hun kind langzaam maar zeker behoorlijk toeneemt in gewicht. Om een lichamelijke aandoening uit te sluiten, gaan zij met hun kind op consult bij hun huisarts. De huisarts kan gelukkig bepaalde aandoeningen uitsluiten en geeft adviezen voor een gezondere leefstijl voor het kind. Helaas voor de ouders is dit kind behoorlijk standvastig in zijn voorkeur voor snoepen en afkeer voor beweging. Het is voor de ouders moeilijk om dit gedrag te doorbreken. Dit geeft veel strijd en woordenwisseling in het gezin. Op dit punt kan een bezoek aan een gezondheidscoach een mooie stap zijn. Samen met het kind en de ouders gaat de coach stapje voor stapje veranderingen in de leefstijl van het kind doorvoeren, dit gebeurt op een manier dat het kind serieus genomen wordt en zelf de regie krijgt. Het kind krijgt adviezen van de coach en de ouders houden op deze manier een goede verstandhouding met hun kind. Eventueel kan de coach samen met het kind en de ouders ervoor kiezen om ook andere kinderen te betrekken bij dit traject.
– Vrouw met diabetes type 2:
Een dame is naar de huisarts gegaan met lichamelijke klachten. Bij haar wordt diabetes type 2 geconstateerd. Dit is gelukkig nog in het beginstadium en zou met bepaalde veranderingen in de leefstijl zonder medicatie aan te pakken zijn. Uiteraard kan de vrouw ervoor kiezen naar de diëtiste te gaan. Dit zal iedere gezondheidscoach haar ook aanraden. Deze twee trajecten staan in principe los van elkaar. Ook de controles bij de diabetesverpleegkundige zijn belangrijk. Daar verandert het bezoeken van een coach niets aan. Na een intakegesprek vertelt de coach waar hij of zij bij kan helpen: Wat zijn de valkuilen voor deze dame: waar wordt het veranderen van eetgewoontes moeilijk, op welke momenten van de dag, wat zijn de alternatieven? Op welke manier kan er gezorgd worden voor voldoende lichaamsbeweging? Hoe kan zij dit volhouden? Niet alleen enkele weken, maar ook op langere termijn? Iedereen is anders. Een coach ziet de verschillen in mensen en bekijkt per individu wat het beste werkt bij deze persoon.
– Stress-eten door man:
Een man komt aan in gewicht en weet zelf heel goed waar dit doorkomt. Hij brengt een bezoek aan de huisarts en die constateert wat de man zelf al dacht: het stress-eten wordt veroorzaakt door zaken die speelden in de jeugd van de man. De huisarts adviseert de man om een behandeltraject in te gaan en oppert het bezoeken van een psycholoog. De man in kwestie staat hier op zich voor open, maar vindt dit toch wel een grote stap. Hij wil eerst een gezondheidscoach raadplegen. Hij spreekt met de huisarts af dat als dit niet het gewenste resultaat heeft, hij naar een psycholoog zal gaan. Met dit advies gaat de man naar een gezondheidscoach. Het doel van de man is om bepaalde handvatten aangereikt te krijgen om niet te gaan snoepen op momenten dat het verleden hem parten speelt. De coach is eerlijk en zegt dat hij het wil proberen, maar dat hij na enkele sessies een eerlijk advies zal geven: doorgaan met de behandeling of adviseren een doorverwijzing naar een psycholoog te vragen. De problemen uit het verleden kan een coach niet oplossen, maar een coach kan wel de moeilijke momenten van de man vaststellen en proberen om in plaats van eten daar alternatieven voor te geven.