Weerstand: je brein is gewoon bang

Het moeilijkste is de beslissing om actie te nemen, de rest is slechts vasthoudendheid. De angsten zijn papieren tijgers. Je kunt alles wat je besluit te doen. Je kunt handelen om je leven te veranderen en te beheersen. De manier waarop, het proces heeft zijn eigen beloning.

– Amelia Earhart

Als je bovenstaande quote leest, vind je dan ook niet dat dit het meest authentieke beeld geeft van hoe het meestal gaat?

Is het niet zo, vooral als je wilt afvallen, dat er dan die fase van weerstand is waar je door heen moet? De fase waarin je denkt: “Ik zou weer op dieet moeten, maar….”.

Ik hoor het zo vaak: “Ik ben er niet klaar voor”.

Download: Overwin je koppige overgewicht en emotioneel eten

Maar weet je, je zult er er nooit helemaal klaar voor zijn, want weerstand is nu eenmaal onderdeel van het proces bij het starten van een programma om af te vallen. Je brein is namelijk alleen maar gericht om een zo plezierig mogelijke ervaring te creëren en verandering is daar nu eenmaal geen onderdeel van. Verandering is niet plezierig, zelfs niet als je iets heel graag wilt.

Het resultaat is uiterst plezierig, zoals ik dat nu ervaar nu ik 50 kilo ben afgevallen en de weerstandfase was daar meermalen onderdeel van.

Heel veel weerstand

Toen ik op het punt stond dat ik wist dat ik *iets* moest doen, voelde ik heel veel weerstand. Maar toen ik in minder dan een seconde eenmaal het besluit nam, was het voorbij. Over! Poef! De deur waar ik zo hard tegen aan had gedrukt opende zich als vanzelf voor mij en ik kon er door heen stappen.

Als je weerstand voelt om weer op dieet te gaan, begrijp dan dat jij het bent die het moeilijk maakt. Het heeft helemaal niets te maken met het dieet of met het coachingsprogramma. Het zijn de gedachten en verhalen die je jezelf vertelt die je weerhouden om actie te nemen. Het is alleen maar angst, meer niet.

Je brein is bang voor verandering; bang om plezierige momenten te verliezen. Vertel je brein dat het oké is om bang te zijn voor nieuwe dingen. Het is oké.

Als je vaker op dieet bent geweest of een programma hebt gevolgd om af te vallen en ze hebben je tot nu toe allemaal in de steek gelaten, pak dan de kans om met mij te praten over de weerstand die je voelt. Ik weet hoe het voelt. Ik kan je helpen.

Download: Overwin je koppige overgewicht en emotioneel eten

Reacties

reacties