,

Laat teleurstellingen je dieet niet verpesten

Jarenlang zat ik met afgunst te kijken naar al die video’s die mensen online zetten. Iets wat ik niet durfde en dat voelde als een enorme teleurstelling. Ik voerde menige discussie met mijzelf en ik had zelfs al besloten dat gewone blogs die je kunt lezen ook heel leuk zijn. Tot die ene cursus waar ik aan meedoe. Daar moest je je opdrachten inleveren via een video. Dikke paniek!

Gelukkig bedacht ik dat ik het op zijn minst in de veilige omgeving van een afgesloten Facebookgroep kon proberen. En weet je, alles wat ik mijzelf had verteld was niet waar.

Om heel eerlijk te zijn vind ik het eigenlijk wel leuk! Dus daarom hier mijn allereerste vlog: Laat teleurstelling je dieet niet verpesten. Ben je meer van het lezen, dan kun je de tekst ook gewoon onder de video lezen.

Hallo allemaal, dit is mijn nieuwe blog, deze keer in een helemaal nieuwe vorm, in video. Pas onlangs durfde ik, eerst in zo’n veilige facebookgroep, een video te posten en omdat dat erg meeviel heb ik bedacht dat ik dan ook wel af en toe een vlog kan maken. Ik heb geen idee hoe mij dit gaat bevallen, dus zie het vooral als een experiment, want dat doe ik ook.

Deze week wil ik het met je hebben over teleurstelling. Misschien ken je het wel. Vrolijk en vol goede moed begin je met een dieet en dan gebeurt er iets en vervolgens lijkt het alsof je geen andere keus hebt dan te gaan eten. Het maakt daarbij niet zoveel uit wat er gebeurt, al wat je wilt is dat je je weer beter voelt en vaak kiezen wij dan om te gaan eten.

Wie heeft het niet gedaan!

Wie heeft het niet gedaan! Een graai in de chipszak, of een halve bak ijs opgegeten puur en alleen omdat je je rot voelde? Zich eenzaam gevoeld toen alle mensen waar je normaliter een beroep op deed druk waren met andere dingen?

Wat voelde je toen? Teleurstelling? Afwijzing? Machteloosheid? Een gebrek aan keuzes? Misschien voelde je je wel opgesloten in je gewoontes en op zijn minst waardeloos. Ik heb het gevoeld en velen met jou en mij. Eten helpt dan. Tijdelijk weliswaar, maar toch.

Maar toch, het was vast geen onderdeel van het plan dat je voor jezelf had toen je ging afvallen. De schaamte en het gevoel in je hoofd en je lichaam maken je teleurstelling alleen maar groter.

Maar weet je, zo hoeft het niet te zijn. Je kunt ook leren om er beter mee om te gaan, om het allemaal niet weg te eten. Het zal je sterker, gelukkiger en gezonder maken.

Oké, dit is waar je aan kunt werken om dat voor elkaar te krijgen.

Breng de zaken in het juiste perspectief

Ik ben mij heel erg bewust dat het leven soms behoorlijk tegen kan zitten. Je werkt hard, je doet vreselijk je best, maar soms is teleurstelling gewoon je deel. Je kunt dan twee dingen doen: je loopt rechtstreeks naar de supermarkt om chocolade in te slaan of je kijkt of er wellicht toch nog iets goeds zit in de situatie. Zo werd ik een tijd geleden niet gekozen voor een opdracht. Mijn eerste reactie was teleurstelling. Maar toen ik erover in mijn dagboek schreef bleek dat ik gewoon heel erg opgelucht was. Ik had die opdracht nooit zo kunnen uitvoeren en was er waarschijnlijk volledig op leeggelopen. En toen ik wist dat ik eigenlijk gewoon opgelucht was, was de reden om te gaan eten ook weg. Kijk dus verder dan je initiële reactie.

Ken je eerste hulp bij teleurstellingsplan

De tweede tip die ik je wil geven is om een plan te hebben. Weet je, we kunnen niet voorkomen dat je ooit nog weer teleurgesteld wordt. Maar wat werkt is om voor die gevallen een plan te hebben. Mijn plan omvat als eerste om zo snel mogelijk de eetsituatie te verlaten. Als ik thuis ben ga ik naar mijn kantoor en als ik ergens anders ben, ga ik naar de gang of het toilet.

Tijdens de time-out die ik mijzelf gun, probeer ik te achterhalen waarom ik helemaal los wil gaan. Ik doe dat meestal in mijn dagboek en als je die nog niet hebt, dan kan ik je echt aanraden om daarmee te starten. Mocht dat niet helpen, dan zijn er nog ademhalingsoefeningen die ik kan doen en zo heb ik nog een hele serie andere mogelijkheden om er voor te zorgen dat ik niet ga eten. Meestal werkt het en soms ook niet.

Maar wat ik zeker weet is dat ik mét zo’n plan altijd een voorsprong heb op mijzelf. Het enige dat je moet doen is op tijd bedenken dat je een eerst hulpplan bij eetbuien hebt en dat in werking zetten. Dat vraagt van jezelf om in het hier en nu te blijven, dus train jezelf daarop.

Laat je niet weerhouden doordat je bang bent voor teleurstelling

De derde tip is een tip over angst. Soms kun je zo bang zijn voor teleurstelling dat je gewoon helemaal niets meer onderneemt. Niets doen is ook een keuze, zeg ik vaak. Maar vroeg of laat ga je voor de bijl omdat je gewoon je hart wilt volgen. Laat het je niet gebeuren dat je over 15 jaar terugkijkt en spijt hebt van het feit dat je nooit geprobeerd hebt om datgene te gaan doen waar je van droomde. Zeg niet had ik maar. Gun jezelf om fouten te maken. Oké, dus het mislukte. Nou en?! Je probeerde het tenminste en nu kun je er wijzer van worden.

En tot slot de laatste:

Laat oude teleurstelling los en voeg er niet nog meer aan toe

Maak de situatie niet erger dan het al is. Voeg er niet allemaal ouwe koeien aan toe. Werk vooral aan die giftige discussie van je innerlijke criticus. Ken je dat van jezelf dat je maar door en door gaat met herhalen van hoe stom het van je was om te gaan eten en dat je ook nooit ’s een keer nee kunt zeggen en… weet ik veel wat je allemaal zegt. Hou daar alsjeblieft mee op.

Elke keer dat er iets mislukt, kijk dan naar die keer en verder niet. Schrijf er over in je dagboek en vertel jezelf wat er gebeurde, wat je voelde en wat je dacht voor je ging eten. Laat het daarna los! Het is dus vooral die criticus die je het hoofd moet bieden. Die vooral.

Nou, ik hoop dat ik je met deze video op het juiste spoor heb kunnen zetten voor je volgende eetbui. Bereid je nu voor zodat je de volgende keer sneller weer controle krijgt over jezelf en je situatie. Mocht je in je zoektocht naar een vrij en gezond leven niet weten hoe je verder moet, weet dan dat ik er voor je ben om je te helpen. Neem contact met mij op voor een telefonisch of online kennismakingsgesprek via het beeldscherm.

Gun jezelf een kans op het goede leven!

Tot de volgende keer!

Reacties

reacties