Hoe blijf je op je dieet tijdens een feestje?

feestje

Als ik met één van mijn klanten praat die bij mij komt om af te vallen, komt het geheid naar voren: wat doe je met je dieet als je naar een feestje gaat?

Eten heeft veel verschillend rollen en dat wordt pas duidelijk wanneer je wilt afvallen. Leren omgaan met dit soort dingen kan heel veel kopzorgen opleveren.

Ik heb HEEL VEEL veranderingen aangebracht in mijn leven die te maken hadden met eten. Elke keer dat ik op dieet ging, begon ik me zorgen te maken als ik naar een feestje zou gaan. Deze zorgen komen voort uit mijn historie met boulimia, waarbij ik alles rondom eten probeerde te beheersen. Niet iedereen is zo geobsedeerd door eten zoals ik was, maar ik heb wel gemerkt dat veel mensen zich zorgen maken over hoe ze hun wens om af te vallen kunnen combineren met hun net zo belangrijke wens om ook gewoon naar een feestje te kunnen. Vaak heeft het te maken met de vele rollen die eten heeft in ons leven.

Speciale vrienden

Heb je wel eens gemerkt gemerkt dat je speciale vrienden voor alles hebt? Eetvrienden, sportvrienden, roddelvrienden, knutselvrienden. Je hebt overal vrienden voor die allemaal een eigen rol in je leven spelen.

Maar niet alleen vrienden, zelfs binnen gezinnen en families kan eten veel verschillende rollen hebben. Dat komt omdat in sommige culturen of religieuze achtergronden voedsel heel belangrijk is. Denk aan de Italiaanse cultuur: grote tafels gevuld met familieleden. Een ander voorbeeld zijn de religieuze momenten in ons leven: het kerstdiner, de doop en de zondagse lunch.

Voedsel speelt zelfs een rol aan het begin en het einde van ons leven: bij geboorten en begrafenissen.

Download: Overwin je koppige overgewicht en emotioneel eten

Veranderende relaties

Relaties kunnen veranderen wanneer je veranderingen aanbrengt in de manier waarop je eet of drinkt. Vooral wanneer mensen beginnen te begrijpen dat je je gewoonten voorgoed hebt veranderd dan kan dat reden zijn om je uit hun boekje van “vrienden” te halen. Gewoon omdat je niet meer zo “gezellig” als vroeger bent. Of omdat je hen confronteert met hun eigen verlangen om af te vallen of hun eetgewoontes te veranderen.

Ik heb het niet over het “oh, ze is weer op dieet” moment, maar wanneer juist dat moment waarop je dieet lijkt uit te groeien tot een gewoonte, kunnen sommige mensen je zelfs saboteren door voedsel te brengen en te zeggen dat ze die koekjes speciaal voor jou hebben gebakken. Je veranderende eetgewoonten kunnen soms ook de laatste druppel zijn in een relatie die tot ontploffing komt omdat hij puur en alleen op eten is gebaseerd.

Hoe omgaan met een eet-feestje

Soms vinden mensen het behoorlijk moeilijk om aan uw behoeften te voldoen. Dat is de reden waarom ik vaak mijn eigen eten of een eigen gerecht meebreng, zodat ik *weet* dat ik me geen zorgen hoef te maken over wat ik eet op een feestje of om nog meer stress op te leveren voor een gastheer/vrouw die al een to-do lijst heeft zo lang als haar arm.

Vooraf beslissen over hoe je met het eetmoment omgaat, is een oefening in goed voor jezelf zorgen: je wordt er beter in als je het steeds opnieuw oefent.

Download: Overwin je koppige overgewicht en emotioneel eten

Reacties

reacties