Alles te veel? Zo krijg je de controle terug!

Is alles te veel? Dat kan ook haast niet anders, want zo vlak voor de vakantie loopt de werkdruk altijd op. Is het jou ook wel eens opgevallen hoe iedereen op twee momenten in het jaar zijn of haar bureau leeg wil hebben? Net alsof de wereld na de zomer of na de kerst op zal houden met draaien. Op zo’n moment komt de spanning die je in je lijf en je geest hebt opgebouwd, gemakkelijk naar de oppervlakte.

Dat is ook niet zo verwonderlijk, want zo tegen de zomer en de kerst ben je ook gewoon moe. En wat is er nu gemakkelijker als je moe bent, dan eten? De vraag die ik jou wil stellen is wat je er zelf aan bijdraagt… Wat kun je veranderen om de spanning te verminderen, waardoor je energie beter in tact blijft (en waardoor je minder behoefte hebt om te snaaien).

Denk nu alsjeblieft niet dat ik altijd het schoolvoorbeeld ben van op en top energie. Ook ik heb regelmatig een worsteling tussen ja en nee, maar tegenwoordig gaat het steeds beter!

Terug naar jou: Wat voeg jij toe aan het gevoel van “alles is te veel” zo vlak voor de zomer? Heb je het gevoel dat je er invloed op uit kunt oefenen? Ik hoorde van de week een mooie quote en dat was “Als je in het verleden leeft, dan ben je depressief, als je in de toekomst leeft ben je nerveus maar als je in het nu leeft dan ben je aandachtig”. Iets om over na te denken…

Hoe kan je tegenwoordig nog van balans spreken als je kijkt naar de verdeling tussen werk en privé, je relatie, je kinderen, ouders die misschien steeds meer ondersteuning nodig hebben, gezond eten/leven etc. En dan heb ik het nog niet eens gehad over je wens om een opleiding te doen of die to-do lijst van een kilometer lang. De taken en verantwoordelijkheden vliegen je links en rechts om de oren.

“Als je in het verleden leeft, dan ben je depressief, als je in de toekomst leeft ben je nerveus en als je in het nu leeft dan ben je aandachtig”

Maar weet je hoe het zit? De mate waarin je het “teveel” ervaart, zit ‘m in het gedeelte waarvoor je je verantwoordelijk voelt.

Download: Overwin je koppige overgewicht en emotioneel eten

Ontdek de rol die je speelt

Ah, verantwoording, daar hebben we gelijk al een belangrijk onderdeel. Ik snap heel goed hoe jij je verantwoordelijk voelt voor heel veel dingen. Alleen al de opsomming die ik je net gaf, zijn gewoon allemaal belangrijke dingen. Maar er zijn een aantal dingen waardoor je de mate van het “teveel” kunt sturen. En als je dat kunt, dan is er vaak ook minder reden om te gaan eten.

Stel je grenzen

Als alles te veel is, kan dat voelen alsof je verzuipt in alles wat er nog moet en vooral nu direct. Het is alsof je overspoeld raakt. Het is een grenzeloos bestaan. Als het je allemaal te veel is, dan is het heel belangrijk om een paar grenzen te stellen. Niet alleen naar anderen, maar vooral ook naar jezelf. Ik denk dat dat laatste misschien wel het allerbelangrijkste is.

Want heb je wel eens gemerkt hoe eetbuien de plaats innemen van de grenzen die je had moeten stellen? Haal eens alle emotie eraf en ga gewoon doen wat er gedaan moet worden in plaats van te roepen hoe zwaar het is. Daarbij is het belangrijk om alle apen die niet bij jou horen over te dragen aan de eigenaar. Niet alles hoeft door jou gedaan te worden. Wederom de vraag: waar voel jij je verantwoordelijk voor?

En ja, soms ben je voor heel veel verantwoordelijk. Zeker als je er alleen voor staat. In dat geval zal je medestanders moeten vinden die bereid zijn om jou te helpen bij het oplossen van jouw “apen-problemen”. Maar zo lang je je in je eentje verantwoordelijk voelt voor alles, kun je niets delen. Dan blijft het jouw verantwoordelijkheid.

Voor anderen die er niet alleen voor staan zal het er om gaan om te bewaken wat er wel en niet je leven in komt. Als iedereen maar gewoon 24/7 een beroep op je kan doen dan zal het nooit veranderen en zul je nooit ’s door je to-do lijst heen komen. Check niet continu je email en zet je telefoon ook ’s uit. Hoe vaker je “aan” staat, des te meer heb je het gevoel dat er wat op je wacht. Als jij niet aldoor de deur open hebt, zullen anderen er langzamerhand aan wennen dat je niet altijd beschikbaar bent.

Zeg eens nee

Echt, we maken NEE zeggen echt honderd keer moeilijker dan het werkelijk is: een antwoord dat je niet beschikbaar bent voor iets dat de vrager van je wil. Niet meer, niet minder. Ga eens bij jezelf na wat je jezelf allemaal vertelt waarom NEE zeggen zo ingewikkeld is. Nee is niet meer dan een woord. Laten we het zo houden…

We maken nee zeggen echt honderd keer moeilijker dan het werkelijk is.

Haal het label van de mededeling af en communiceer op een authentieke manier die bij jou past. Als je iets niet wilt doen dan is dat oké. Ze zullen gewoon iemand anders moeten zoeken. Iemand die ja zegt…

Je bent goed genoeg

Op het moment dat alles te veel is, dan is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Goede zelfzorg is niet iets dat heel veel tijd kost. Het begint echter allemaal met eens diep ademhalen en jezelf een belangrijke vraag te stellen: “Wat heb ik op dit moment nodig”. Wees specifiek in je antwoord en maak er een actie van die je hier en nu kunt uitvoeren. En wees aardig voor jezelf, want echt: je bent goed genoeg!

Denk eens na hoe je je leven kunt vereenvoudigen: is dat

  • boodschappen laten bezorgen?
  • iemand anders vragen om met je ouders mee te gaan naar een arts?
  • eten uit de vriezer op te warmen?
  • te besluiten wat je niet meer gaat doen?
  • ’s een keer niet schoonmaken?
  • je baas te vertellen dat je niet op je vrijdag dag komt?

Controleer je woorden

Toen het mij alles te veel werd een jaar geleden had ik een aantal gesprekken met een coach. Het viel haar op dat ik continu het woord moeten gebruikte. Ik moet dit, ik moet dat en als ik klaar ben dan moet ik ook nog dat en dan… als er nog tijd over is, dan moet ik dat, want dat doet immers iedereen! Ik moest welke week een blog schrijven en publiceren, social media moest ook nog en tussendoor moest ik ook nog allemaal klanten begeleiden.

Waarom moet jij zoveel? Vroeg ze mij. Wie zegt dat jij dat allemaal moet? Ik heb nog een paar weken gesputterd, maar mij er daarna bij neergelegd… ze had gelijk. Ik moet helemaal niets. Als iets moet, dan is er geen lol aan…

Download: Overwin je koppige overgewicht en emotioneel eten

Zelfzorg

Goede zelfzorg pleeg je als je zorgt dat je lijf en je geest klaar is om druk van buiten op te vangen. Daarom zeg ik vaak tegen mijn klanten die een moeilijke periode in stappen: “Vanaf nu heb je drie prioriteiten: gezond eten, voldoende water drinken en op tijd naar bed. Dat laatste was de tip die mijn moeder altijd aan iedereen gaf: op tijd naar bed. Zeker in dit mobiele tijdperk blijven we soms veel te lang zitten ’s avonds.

Sinds een paar maanden doe ik ook elke dag een korte meditatie. Gewoon, tien minuutjes maar waarbij ik mijn richt op mijn ademhaling. Tien minuten lijkt niets, maar ik heb gemerkt hoe het mij veranderd heeft. Ik ben rustiger en meer in balans. Er zijn heel wat apps voor op je telefoon, maar persoonlijk ben ik een fan van de Calm app. De gratis versie is prima, maar de betaalde nog veel beter.

Als laatste schrijf ik sinds een aantal maanden weer dagelijks in mijn dagboek. Niet omdat ik zo nodig alles wil bijhouden, maar om uiting te geven aan wat er in mijn omgaat. Soms een paar regels, soms bladzijden vol omdat er iets gebeurd is dat mij verdrietig, boos of ontmoedigd maakte.

Vink het af

Maar het belangrijkste dat ik ben gaan doen is dat ik mijn acties tegenwoordig opschrijf. Kom op, ik heb mijn 50e verjaardag gezien: ik hoef niet alles meer te kunnen onthouden. Als ik iets moet doen, dan komt dat op een lijst te staan volgens onderstaand voorbeeld. Elke dag kijk ik wat op dat moment het belangrijkste is en daar begin ik mee. Als er daarna nog tijd over is, dan komt dat aan de beurt. Het afvinken van iets dat klaar is, geeft mij onnoemelijk plezier en aan het einde van de week kun je zien wat er allemaal wél gelukt is. Want dat je veel gedaan hebt, dan ben je vaak allang vergeten…

Tot slot

Als je de controle over je leven terug wilt hebben (en overeten valt daar onder), dan hoef je niet langer te proberen om perfect te zijn. Onderschat niet wat het effect is van kleine acties of 5 minuten pauze. Als het je echt allemaal te veel is dan heb je echt niet nóg een groot project nodig. Al wat je dan nodig hebt is goede zelfzorg en kijken wat werkelijk bij je hoort en wat niet (meer). En ja, het is oké om de gene wiens aap het werkelijk is op te bellen en te vertellen dat je besloten hebt om die actie of het project van je lijst af te halen. Maak dat niet groter dan het is, en maak je geen zorgen over hoe ze zullen reageren. Het zijn niet jouw zorgen…

Zorg goed voor jezelf. Dat is wat ik je hier met zoveel woorden wilde zeggen….

Download: Overwin je koppige overgewicht en emotioneel eten

Reacties

reacties