Mijn naam is Jolanda Bolt en ik ben Afyta. Afyta is het resultaat van mijn historie als professioneel diëter en emotioneel eter gecombineerd met uitgebreide studies op het gebied van life coaching, voeding en hormonen.

Ooit was ik 130 kilo zwaar en had het ook letterlijk zwaar. Mijn hele leven heeft gedraaid om het feit dat ik te zwaar was en dat er altijd wel een dieet boven mijn hoofd hing dat er voor zou zorgen dat ik slank, mooi, intelligent en acceptabel zou worden.

Maar ik faalde keer op keer, hoe ik ook mijn best deed

Eén van de oorzaken achter dat enorme gewicht was dat ik worstelde met dagelijkse eetbuien (en boulimia) die voortkwamen uit een heel laag zelfbeeld en laag zelfvertrouwen. Elke dag als ik thuis kwam uit mijn werk, startten de eetbuien die doorgingen tot ik uitgeput in bed viel.

Gedurende zo’n 20 jaar zocht ik naar hulp, maar elke keer als ik begon over de eetbuien, bleek degene die ik net een beetje begon te vertrouwen niet thuis te geven. Volgens hen had ik geen probleem; zo werd het letterlijk tegen mij gezegd. En zo bleef ik hangen in mijn destructieve leefstijl.

Op enig moment had ik een zoveelste intake bij een wel heel serieuze hulpverlener en hij keek mij aan en zei:

“Jolanda, als je nu niet heel hard aan het werk gaat met dit destructieve gedrag, dan hebben wij over een jaar een heel ander gesprek. Dan zullen we het moeten hebben over echte intensieve behandeling en over medicatie. Als je nu niet begint dan zie ik het niet zomaar goed komen met jou.”

Ik schrok mij wild… aan de ene kant was ik jaren op zoek geweest naar iemand die mij serieus nam, maar dit was wel heel erg confronterend. Eerst was ik beledigd en daarna heel verdrietig. Een dag later kon ik opgelucht adem halen dat ik eindelijk iemand gevonden had die mij ging helpen.

Een lang verhaal kort

Om een lang verhaal kort te maken: in combinatie met een traject van 1,5 jaar begon ik in mijn eentje mijn voeding te veranderen. Ik voelde hoe ik van beiden opknapte.

Ik leerde hoe lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Dat je bij koppig overgewicht moet starten bij het gevoel en de overtuigingen. Dat dat is wat je in beweging brengt.

Minder eten is niet de manier

Er wordt altijd gezegd dat iedereen kan afvallen als ze maar gewoon heel weinig eten en heel veel sporten. Maar ik weet (en jij waarschijnlijk ook) dat het op die manier echt niet zo werkt. Niet bij jou tenminste… Je houdt dat niet vol. Je moet, naar mijn mening, naar de basis waarom je eet en daar veranderen. Maar het is ook nodig om met behulp van voeding de manier waarop je hersenen reageren op triggers veranderen.

Omdat ik zelf dat traject doorgemaakt heb *snap* ik dus echt wat er gebeurt. Niet alleen maar leuk uit een theorieboek, zoals velen in mijn vakgebied, maar puur vanuit de persoonlijke ervaring gekoppeld aan een wetenschappelijke aanpak. Dat maakt mij een heel andere gewichtsconsulent, life coach en voedingsdeskundige dan alle anderen die je tot nu toe bezocht hebt.

Mijn expertise

Mijn expertise bestaat eruit dat ik uit persoonlijke ervaring weet wat wel en niet werkt. Ik begrijp je frustratie en verdriet en ik wil naast je staan om je aan de hand te nemen op weg naar een gezonde toekomst.

Wat ik heel belangrijk vind is, is dat ik jou niet kan veranderen. Jij moet jezelf veranderen. Als je achterover leunt en niet het proces aangaat om jezelf te willen veranderen, dan ben ik niet degene die je kan helpen. Verantwoordelijkheid nemen doe je elke dag. Soms lukt dat en soms niet. Maar je begint gewoon elke dag weer opnieuw en niet één of twee weken voor je weer “naar mij toe moet”. Dan maak je van mij een boeman en die rol wil ik echt niet spelen in je leven.

Over Jolanda Bolt – opleidingen

  • Sportvoedingsadviseur
  • Trainer Hormoonfactor
  • Orthomoleculaire voeding
  • Gewichtsconsulent kinderen
  • Coaching- en gesprekstechnieken
  • Gewichtsconsulent
  • Life Coach

De naam Afyta – Gezondheid en Vitaliteit

Afyta startte ik in 2011. Voor de naam van mijn bedrijf was ik op zoek naar “iets met het woord gezondheid” er in. Ik vond de naam in de vertaalmachine van Google. Ik typte het woord “gezondheid” in en klikte alle talen bij langs en kwam uiteindelijk uit bij Swahili. Daar stond een leuk klein woord: Afya. Omdat die naam al vergeven was besloot ik om er een “t” in te plakken om zo ook de link te leggen naar vitaliteit. En voilà, dat was Afyta.

Ik ben gestart in Heerenveen en verhuisde mijn bedrijf in 2017 naar Oosterwolde met een behandellocatie in Appelscha.

Ik begeleid zowel online (via een videoverbinding die je via je computer, je smartphone of je tablet kunt opstarten) en in persoon op locatie. Op die locatie kan ik meer diensten bieden dan alleen de coaching bij koppig overgewicht en eetbuien.

Hulp bij jouw eetbuien?
Lees meer over mijn werkwijze
Meer over de werkwijze > of bel direct: 06 - 15 155 300